فهرست مطالب

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال دوازدهم شماره 12 (پیاپی 65، اسفند 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/27
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فاطمه رحمتی نجارکلایی، طیبه اشراقی*، نورالدین دوپیکر، امید زمانی صفحات 1050-1061
    پیش زمینه و هدف
    با توجه به افزایش میزان سزارین در ایران به عنوان معضل بهداشتی و عوارض آن روی مرگ ومیر مادر این مطالعه باهدف بررسی پیش بینی انتخاب نوع زایمان با توجه به سازه های نظریه رفتار برنامه ریزی شده صورت پذیرفت.
    مواد و روش کار
    مطالعه حاضر به شیوه توصیفی – تحلیلی در نیمه دوم سال 1391 و نیمه اول سال 1392 بر روی 392 نفر از زنان باردار مراجعه کننده به کلینیک زنان بیمارستان های بقیه الله و نجمیه تهران، انجام گردید. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای بر مبنای متغیرهای نظریه رفتار برنامه ریزی شامل آگاهی، نگرش، کنترل رفتار درک شده، هنجار انتزاعی و قصد رفتاری بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 و همچنین آزمون رگرسیون لجستیک استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سن مادران موردمطالعه 27.6 + 4.5 سال بود. از بین 392 مادر باردار موردبررسی، 218 نفر (58.1 درصد) زایمان طبیعی و 157 نفر (41.9 درصد) سزارین را انتخاب نموده بودند. هنجار انتزاعی از بین عوامل نظریه رفتار برنامه ریزی شده، بیشتر نوع انتخاب آگاهانه زنان باردار را پیش بینی می کند (Wald=49.74). از بین عوامل موثر در مراحل بعدی به ترتیب می توان از آگاهی، نگرش و کنترل رفتاری درک شده نام برد.
    بحث و نتیجه گیری
    هنجار انتزاعی (عامل اجتماعی) به عنوان موثرترین عامل در پیش بینی انتخاب نوع زایمان بود؛ بنابراین توصیه می گردد به موازات تنظیم برنامه آموزشی در جهت ارتقاء آگاهی و اصلاح نگرش زنان و دختران جوان جامعه در خصوص زایمان طبیعی، کادر تخصصی زایمان ازجمله متخصصین زنان و زایمان نیز از طریق ایجاد لوایح قانونی و پایش اجرای آن، جهت اشاعه زایمان طبیعی ترغیب شوند.
    کلیدواژگان: سزارین، زایمان طبیعی، قصد رفتاری
  • عبدالله خرمی مارکانی*، زهره سهرابی، حوریه اشرافی صفحات 1062-1071
    پیش زمینه و هدف
    یادگیری مبتنی بر مشکل، خودراهبر و به شکل گروه کوچک، رویکرد آموزشی اکثر دوره های آموزشی دانشگاه های معتبر دنیاست. دانشجویان در این روش، به یادگیری خودراهبر دست پیداکرده، مهارت های تفکر انتقادی را کسب کرده و با فرآیند کار گروهی آشنا می شوند ولی متاسفانه برای سنجش عملکرد انفرادی آن ها در بحث گروه کوچک ابزاری با روایی و پایایی مناسب در داخل کشور وجود ندارد. هدف این مطالعه بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس سنجش عملکرد انفرادی دانشجویان پرستاری در درس روش تحقیق در پرستاری بود.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه با طرح اکتشافی و با نمونه 120 نفری از دانشجویان سال سوم پرستاری دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، مقیاس بررسی عملکرد انفرادی دانشجویان در گروه کوچک آموزشی طی 8 مرحله ترجمه و تطبیق فرهنگی شده و سپس روایی محتوا، روایی صوری، روایی ملاکی و پایایی همسانی درونی و پایایی بین نمره گذاران توسط 15 نفر از اساتید دانشگاه های علوم پزشکی ایران و ارومیه تعیین شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون، ضریب آلفاکرونباخ و ضریب کاپا استفاده شد.
    یافته ها
    در روش کیفی تعیین روایی محتوا، گویه های شماره 1، 2 و 14 و 19 توسط کارشناسان مشکل دار تشخیص داده شده و اصلاحات لازم در آن ها انجام شد. با شاخص CVI گویه های 5، 6، 8 و 19 با توجه به تعداد کارشناسان (15 نفر) امتیاز 0/79 -0/70 داشتند که موردبازنگری و اصلاح قرار گرفتند. با شاخص CVR دامنه ضریب نسبت روایی محتوایی (CVR) گویه های مقیاس بین 1- 0/60 بود. میزان ضریب بین مقیاس حاضر و مقیاس ملاک 0/78 تعیین شد. همچنین پایایی همسانی درونی مقیاس با استفاده از ضریب آلفاکرونباخ و ضریب بین نمره گذاران با استفاده از ضریب کاپا به ترتیب 0/83 و 0/88 محاسبه شد.
    بحث و نتیجه گیری
    نرم ایرانی «مقیاس بررسی عملکرد انفرادی دانشجویان در گروه کوچک آموزشی» با ویژگی های روان سنجی مطلوب می تواند برای سنجش عملکرد انفرادی دانشجویان پرستاری در گروه های کوچک بحث کلاسی در درس روش تحقیق در پرستاری مورداستفاده قرار گیرد. پژوهشگران و مدرسان می توانند در کلیه رشته های دانشگاهی از این مقیاس برای سنجش عملکرد دانشجویان استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: روان سنجی، عملکرد انفرادی، دانشجو
  • اکبر صوفیانی، حسین حبیب زاده*، حمیدرضا خلخالی، حسن اصلان آبادی، نوشین سنایی صفحات 1071-1080
    پیش زمینه و هدف
    دیابت یک بیماری مزمن با عوارض متعدد است که به علت ماهیت مزمن بیماری نیاز به آموزش مستمر دارد. روش آموزش ی بحث گروهی به علت مشارکت فعال بیماران در فرآیند آموزش نقش مهمی در بهبود عملکرد، ارتقاء کیفیت زندگی و کنترل عوارض دارند. هدف عمده آموزش به این گروه از بیماران ارتقاء رفتارهای خودمدیریتی است. این پژوهش باهدف تعیین تاثیر بحث گروهی بر توانایی خودمدیریتی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 انجام یافته است.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه تجربی، 90 بیمار واجد شرایط مرکز دیابت خوی به روش نمونه گیری آسان انتخاب و به روش تخصیص تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. برای گروه مداخله، مداخلات خودمدیریتی مرتبط به روش بحث گروهی در 8 جلسه اجرا و 3 ماه بعد پیگیری شد. گروه کنترل مداخلات روتین را دریافت کردند. ابزار جمع آوری داده ها شامل اطلاعات جمعیت شناختی و ابعاد خودمدیریتی لین بود. تجزیه وتحلیل داده ها به وسیله نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون های آماری توصیفی و استنباطی انجام شد.
    یافته ها
    آزمون تی مستقل و تی زوج شده نشان داد که بعد از بحث گروهی، اختلاف میانگین امتیازات ابعاد پنج گانه خودمدیریتی در بین گروه های کنترل و مداخله معنی دار بود (p<001).
    بحث و نتیجه گیری
    بحث گروهی یک روش آموزشی موثر است که باعث ارتقاء خودمدیریتی بیماران مبتلا به دیابت می شود و اجرای بحث گروهی برای تقویت رفتارهای خودمدیریتی نه تنها برای کاهش عوارض همراه دیابت بلکه به منظور ارتقاء سلامت کلی در این گروه از بیماران موثر می باشد.
    کلیدواژگان: بحث گروهی، خود مدیریتی، دیابت نوع 2
  • نادر آقاخانی، علیرضا نیکونژاد* صفحات 1081-1087
    پیش زمینه و هدف
    ترامادول دارویی ضددرد شبه اپوئیدی، است که برای تسکین دردهای متوسط تا شدید مورداستفاده قرار می گیرد. با توجه به ممنوعیت مصرف دیکلوفناک و اثربخشی ترامادول، استفاده از این دارو امروزه گسترش زیادی یافته و در بسیاری از موارد با مسمومیت ناشی از مصرف همراه است. بررسی میزان شیوع مسمومیت ترامادول در فراهم سازی بستری مناسب جهت اتخاذ تدابیر لازم از سوی مسئولین جهت کاهش موارد نقش اساسی دارد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی که در سال 1390 در مرکز بهداشتی درمانی طالقانی ارومیه صورت گرفت، پرونده تمامی بیماران دچار مسمومیت مراجعه کننده به اورژانس و بستری در بخش از ابتدای تا انتهای سال 1390 موردبررسی قرارگرفته و داده های لازم از این پرونده ها جمع آوری گردید. سپس داده ها توسط نرم افزار spss نسخه 17 موردبررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که شیوع مسمومیت با ترامادول در میان مراجعین به بخش مسمومیت در مقایسه با سایر مسمومیت ها در مردان با 91/02 درصد، افراد مجرد با 65/5درصد و جوانان رده سنی 18 تا 28 با 68 درصد در بالاترین حد قرار داشت. 17/5 درصد از بیماران همراه با ترامادول قرص های دیگری را مصرف نموده و 38/1 درصد از آنان علائم تشنج را داشتند. 61/9درصد از بیماران کمتر از دو روز در بیمارستان بستری بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای مسمومیت با ترامادول در این مطالعه در مقایسه با سوءمصرف سایر داروها به ویژه در بین جوانان و عوارض جانبی آن بر سلامت جسم و روان، اتخاذ تدابیر لازم از سوی مسئولین جهت افزایش آگاهی جامعه و نیز آموزش پزشکان و متصدیانی که وظیفه فراهم نمودن داروی ترامادول و ارائه خدمات مراقبتی به بیماران مسموم را بر عهده دارند امری ضروری بوده و توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: مسمومیت، ترامادول، شیوع، اپیدمیولوژی
  • آقای فواد رحیمی، خانم سهیلا آهنگرزاده رضایی*، آقای رحیم بقایی، آقای آرام فیضی صفحات 1088-1093
    پیش زمینه و هدف
    خطاهای دارویی یکی از شایع ترین دلایل خطاهای مراقبت بهداشتی قابل پیشگیری است. ازآنجاکه پرستاران گردانندگان اصلی بخش های بیمارستانی بوده و در امر مراقبت از بیماران نقش عمده ای دارند و بروز اشتباهات دارویی یکی از تهدیدات جدی در سلامت و ایمنی بیمار و همچنین حرفه پرستاری محسوب می گردد پژوهش حاضر باهدف بررسی وضعیت بروز و آشکارسازی خطاهای دارویی و عوامل موثر بر آن در پرستاران انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی 100 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی سنندج شرکت نمودند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای 2 بخشی بود. بخش اول شامل اطلاعات دموگرافیک و بخش دوم شامل سوالاتی در مورد اشتباهات دارویی بود که توسط نمونه ها تکمیل گردید. اعتبار پرسشنامه توسط اعتبار محتوی و پایایی آن با آزمون مجدد تعیین شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار آماری 16 SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد همه افراد شرکت کننده سابقه خطای داروی در یک سال اخیر داشته اند. 19 درصد پرستاران 3 بار خطا، 13درصد از آن ها یک بار خطا را ذکر کردند. شایع ترین خطای دارویی به ترتیب شامل: بیمار اشتباه (26درصد)، نوع دارو (19درصد)، روش تجویز دارو (9درصد) و دوز و زمان دارو (23درصد) بود
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به اینکه عواملی چون کار گروهی و عوامل پرستاری (سن، سابقه کاری و تحصیلات) از مهم ترین عوامل موثر در بروز خطاهای دارویی می باشند می توان نتیجه گرفت عوامل سازمانی و انسانی بیش از سایر عوامل در بروز اشتباهات دارویی دخالت دارند؛ بنابراین شناسایی این عوامل نظام بهداشتی درمانی و پرستاران را در رفع این علل و کاهش اشتباهات دارویی و بهبود کیفیت مراقبت و افزایش ایمنی بیمار یاری خواهد داد.
    کلیدواژگان: خطای دارویی، پرستاران، عوامل موثر
  • حمیرا طهماسبی*، هادی درویش خضری، حسن پورخیز، نیلوفر اصغری صفحات 1094-1103
    پیش زمینه و هدف
    رایحه درمانی و آرام سازی سبب آرامش روانی، احساس راحتی و تغییر پاسخ های فیزیولوژیک می شود. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر رایحه درمانی و آرام سازی بر سطح اضطراب و پارامترهای فیزیولوژیک بیماران تحت آنژیوگرافی عروق کرونر می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک پژوهش مداخله ای (نیمه تجربی) است که بر روی سه گروه از بیماران تحت کاتتریسم انجام شد. این مطالعه بر روی100 بیمار بستری، جهت آنژیوگرافی عروق کرونر در بیمارستان فاطمه الزهرا (س) ساری در سال 1392 انجام شد. افراد بر اساس نمونه گیری مبتنی بر هدف، انتخاب و سپس به صورت تصادفی به سه گروه مساوی تقسیم شدند که، گروه کنترل (33) و رایحه درمانی (33 نفره) و آرام سازی (34 نفره) تقسیم شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل دو بخش؛ پرسشنامه (اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه اسپیل برگر و برگه ثبت متغیرهای همودینامیک) و ابزار (دستگاه فشارسنج و ساعت ثانیه شمار) بود که توسط هر سه گروه قبل و بعد از مداخله تکمیل شد. سپس داده ها با نرم افزار SPSS-16 و آزمون های آماری کای اسکوئر و من ویتنی، کراس کالوالیس تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که کاهش اضطراب معنی داری بین میانگین اضطراب در گروه های آرام سازی و کنترل، همچنین بین گروه های رایحه درمانی و کنترل وجود داشت؛ اما نتایج، اختلاف آماری معنی داری بین دو گروه آرام سازی و رایحه درمانی را بعد مداخله نشان نداد. متغیر فشارخون سیتولیک، تعداد نبض و تعداد تنفس در گروه رایحه و آرام سازی نسبت به گروه کنترل ازنظر آماری کاهش معنی داری را نشان می دهد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه می توان پیشنهاد کرد که در موقعیت های اضطراب آور نظیر فن های تشخیصی از رایحه درمانی برای ثبات علائم حیاتی استفاده شود.
    کلیدواژگان: رایحه درمانی، آرام سازی، اضطراب، علائم حیاتی، آنژیوگرافی
  • کیمیا صحراییان، فاطمه جعفرزاده، سیده لیلا پورسمر* صفحات 1104-1109
    پیش زمینه و هدف
    ناباروری در دنیای امروز به صورت یک نگرانی اجتماعی درآمده و با معضلات روان شناختی و اجتماعی همراه است. هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه میان حمایت های اجتماعی دریافت شده و میزان رضایت زناشویی در زنان نابارور بر اساس عامل ناباروری آن ها است.
    مواد و روش ها
    نمونه پژوهش شامل 50 زن نابارور با عامل ناباروری زنانه و 50 زن نابارور با عامل ناباروری مردانه است. زنان نابارور از بین مراجعان به کلینیک ناباروری مهر تحت درمان روش های کمک باروری ART انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ و پرسشنامه حمایت اجتماعی ساراسون برای اندازه گیری میزان حمایت اجتماعی استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها علاوه بر استفاده از روش های آمار توصیفی از آزمون t مستقل، خی دو و ضریب همبستگی پیرسون استفاده گردید.
    یافته ها
    داده ها نشان می دهد زنانی که خود عامل ناباروری هستند کمتر از زنانی که همسرشان عامل ناباروری هستند حمایت اجتماعی دریافت می کنند. همچنین میزان رضایت زناشویی در زنان با عامل ناباروری مردانه بیشتر از زنانی است که خود عامل ناباروری هستند (P<0/019). میان میزان حمایت اجتماعی و میزان رضایت زناشویی در زنان نابارور نیز رابطه معنی داری وجود دارد.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های پژوهش نشان داد رابطه معنی داری میان میزان حمایت اجتماعی که زنان نابارور از آن برخوردار می شوند و رضایت زناشویی آن ها وجود دارد. همچنین زنان نابارور بر اساس عامل ناباروری رویکرد متفاوتی به جستجوی حمایت اجتماعی دارند.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، رضایت زناشویی، عامل ناباروری زنانه، عامل ناباروری مردانه
  • مریم بهبودی، فروزان آتش زاده شوریده، منیژه نوریان، سارا جام برسنگ، جمیله محتشمی صفحات 1110-1118
    پیش زمینه و هدف
    پرستاران به دنبال شرایط محیط کاری و نیز درنتیجه زندگی صنعتی کنونی در معرض خطر خستگی قرار دارند. خستگی به دلیل عواقب و عوارض بسیاری که بر پرستاران و نظام بهداشت و درمان دارد موردتوجه پژوهشگران قرار دارد. هدف از انجام این پژوهش، تعیین تاثیر ورزش هوازی از نوع کششی بر شدت خستگی پرستاران شاغل در بخش های ویژه نوزادان است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی تک گروهی قبل و بعد است. در این پژوهش تعداد 50 پرستار شاغل در بخش های ویژه نوزادان بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی مازندران به صورت هدفمند بر اساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل «پرسشنامه جمعیت شناختی»، «الگوی برنامه مرکز تربیت بدنی تربیت مدرس»، «فهرست وارسی روزانه ثبت تمرینات کششی»،«مقیاس شدت خستگی» روا و پایا بود. داده ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه شماره 20 و آزمون اندازه گیری مکرر آنالیز گردید. برای مقایسه های میانگین نمرات شدت خستگی درون گروهی از آزمون تعقیبی بن فرونی و در مقایسه های میانگین نمرات شدت خستگی بین گروهی از آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.
    یافته ها
    شدت خستگی پرستاران قبل از تمرینات ورزشی برابر با 6/45 بود. میانگین درصد کاهش شدت خستگی پرستاران پس از 4 هفته تمرینات ورزشی 5/02 درصد و پس از 8 هفته 6/93 درصد بود که این تفاوت ازلحاظ آماری معنی دار بود (p<0.05).
    بحث و نتیجه گیری
    با عنایت به نتایج پژوهش می توان اذعان نمود که ورزش های هوازی از نوع تمرینات کششی موجب کاهش خستگی پرستاران بخش مراقبت های ویژه نوردان می شود. لذا این روش به عنوان راهبردی برای کاهش شدت خستگی پرستاران بخش مراقبت های ویژه نوزادان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: ورزش هوازی، تمرینات کششی، خستگی
  • رضا اسلامی، سیده اعظم سجادی*، زهرا فارسی صفحات 1119-1127
    پیش زمینه و هدف
    رویه آنژیوگرافی برای اکثر بیماران تنش زاست. ازآنجایی که پاسخ های فیزیولوژیک ناشی از استرس، در زمان آنژیوگرافی امکان وقوع دیس ریتمی، اسپاسم یا پارگی عروق کرونری را در پی خواهد داشت؛ لذا، این مطالعه باهدف تعیین تاثیر و مقایسه دو شیوه آموزش همتا و تور آشنا سازی بر استرس بیماران کاندید آنژیوگرافی عروق کرونر طراحی و اجرا شد.
    مواد و روش ها
    طی یک پژوهش نیمه تجربی در سال 93-1392 تعداد 177 بیمار کاندید آنژیوگرافی عروق کرونر مراجعه کننده به بیمارستان منتخب دانشگاه علوم پزشکی آجا در تهران با روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شده و به صورت یک روز در میان به سه گروه آموزش همتا، تور آشناسازی و کنترل (هر گروه 59 نفر) تخصیص یافتند. استرس کلیه بیماران در روز بستری سنجیده شد. در گروه همتا، بیماران توسط فرد همتا و در گروه تور آشناسازی، بیماران در محیط بخش آنژیوگرافی توسط پژوهشگر تحت آموزش قرار گرفتند. در گروه کنترل نیز مراقبت روتین بخش انجام شد. در مرحله بعد استرس، دو ساعت قبل از آنژیوگرافی اندازه گیری گردید. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه اطلاعات خصوصیات فردی و پرسش نامه استاندارد شده استرس، اضطراب و افسردگی (DASS-21) بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته است. داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار SPSS نسخه 21 و آزمون های آماری کای دو، آنووا، کروسکال والیس، ویلکاکسون و من ویتنی، مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره استرس قبل از مداخله در بین سه گروه بدون اختلاف معنی دار بود (0/52= p). هم چنین میانگین نمره استرس در گروه همتا (از 8.92±3.57 به 5.34±3.40)، در گروه تور آشناسازی (از 9.61±3.41 به 5.37±3.72) کاهش (0/00= P) و در گروه کنترل (از 8.98 ± 4.03 به 10.31±4.12) افزایش یافت (0/042= P). مقایسه نمره استرس دو گروه آموزش همتا و تور آشناسازی پس از مداخله حاکی از این بود که این دو گروه اختلاف معنی داری با یکدیگر نداشتند (0/83= P).
    بحث و نتیجه گیری
    هر دو روش آموزش همتا و تور آشناسازی در بیماران کاندید آنژیوگرافی عروق کرونر، بدون اختلاف معنی دار با یکدیگر، استرس بیماران را کاهش دادند، بنابراین استفاده از هر یک از این دو رویکرد آموزشی به تناسب شرایط و امکانات توصیه می شود.
    کلیدواژگان: استرس، آنژیوگرافی عروق کرونر، آموزش همتا، تور آشناسازی
  • سوسن ولیزاده، مسعود فلاحی خشکناب، عیسی محمدی، حسین ابراهیمی، محمد ارشدی بستان آباد* صفحات 1128-1138
    پیش زمینه و هدف
    رشد و بالندگی پرستاران یکی از زمینه های موفقیت حرفه ای در سازمان های بهداشتی است و فقدان آن دارای پیامدهایی برای سیاست های بهداشتی، ساختار سازمانی و عملکرد پرستاری است چرا که قدرت سازمانی، عاملی اثرگذار در بهره وری سازمانی، عملکرد صحیح حرفه ای و افزایش رضایت شغلی پرستاران است. این مطالعه با هدف تبیین تجارب پرستاران از موانع قدرت سازمانی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوی قراردادی است که به کنکاش در خصوص نقطه نظرات پرستاران می پردازد. شرکت کنندگان در این مطالعه 18 نفر از پرستاران و مدیران پرستاری شمالغرب کشور در رده های مختلف بودندکه به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از روش مصاحبه فردی عمیق نیمه ساختارمند استفاده شد.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها 2 طبقه اصلی «عوامل فردی» و «ساختار سازمانی» را به عنوان موانع مهم قدرت پرستاران نشان داد که شامل 6 زیر طبقه «احترام و ارزش»، «وظایف غیرمتمرکز بر بیمار»، «خودباوری ناکافی»، «بستر حمایت های سازمانی»، «دانش به روز نشده»، «انگیزش حرفه ای» بودند.
    بحث و نتیجه گیری
    این مطالعه موانع موثر بر قدرت پرستاران که اغلب از دید مطالعات کمی پنهان می ماند را آشکار ساخت. به نظر می رسد با رفع آن ها می توان در جهت بهبود کیفی توانمندی های پرستاران گام های موثر برداشت.
    کلیدواژگان: پرستار، قدرت، موانع
  • بهاره عزیزی نژاد، رحیمه پورحیدر، پوران سلطانی صفحات 1139-1146
    پیش زمینه و هدف
    هدف تحقیق حاضر بررسی رابطه بین سلامت روان و عوامل درون دانشگاهی در بین دانشجویان دختر در مقطع کارشناسی رشته بهداشت در دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ارومیه می باشد. عوامل درون دانشگاهی در سه بعد عوامل فرهنگی، آموزشی و رفاهی بررسی می شوند.
    مواد و روش کار
    جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دختر به تعداد 500 نفر است و حجم نمونه با توجه به جدول مورگان 220 نفر به دست آمد. روش تحقیق از نوع توصیفی همبستگی است. گردآوری داده ها به وسیله پرسشنامه های سلامت عمومی گلدبرگ و پرسشنامه محقق ساخته عوامل درون دانشگاهی انجام شده است که به ترتیب ضرایب پایایی آن ها با آلفای کرونباخ 0/84 و 0/82 به دست آمد.
    یافته ها
    اهم نتایج تحقیق نشان می دهد که بین عوامل فرهنگی، آموزشی و رفاهی و سلامت روان دانشجویان دختر همبستگی معناداری وجود دارد. همچنین با توجه به نتایج حاصل از رگرسیون چندگانه از بین مولفه ها تنها امکانات مشاوره ای دانشگاه پیش بینی کننده قوی سلامت روانی به شمار می رود.
    بحث و نتیجه گیری
    در راستای نتایج تحقیق به مسئولان دانشگاه توصیه می شود ضمن توجه به عوامل سه گانه فرهنگی، آموزشی و رفاهی در دانشگاه، در جهت استقرار امکانات مشاوره ای گام بردارند تا سلامت روانی دانشجویان تامین شود.
    کلیدواژگان: عوامل فرهنگی، عوامل رفاهی، عوامل آموزشی، عوامل درون دانشگاهی، سلامت روان
|
  • Dr Fatemeh Rahmati Najarkolaei, Tayebe Eshraghi *, Nooredin Dopeykar, Omid Zamani Pages 1050-1061
    Background and Aims
    Due to the increas ing of the cesarean operations in Iran as a health problem and its effects on maternal mortality, this study aims to determine the prediction of the type of delivery according to the T heory of Planed B ehaviors (TPB).
    Materials and Methods
    This study was conducted using descriptive-analytic method in the second half of 2012 and the first half of 2013 on 392 pregnant women admitted to the women’s clinics of Baqiyatallah and Najmieh hospitals in Tehran. The data were collected through a questionnaire based on the theory of planned behavior variables such as knowledge, attitudes, perceived behavioral control, subjective norm and behavioral intention. Data were analyzed u sing SPSS software version 16, and logistic regression.
    Results
    The mean age of the mothers under study was 27.6 + 4.5. O ut of 392 pregnant studied wome n, 218 (58.1%) had chosen a vaginal delivery, while 157 (41.9%) had chosen cesarean delivery. Among the theory of planned behavior variables, the subjective norm variable can predict the pregnant women’s informed choice (Wald=49.74). Other effective variables are knowledge, attitudes and perceived behavioral control, respectively.
    Conclusion
    The subjective norm (social factor) was identified as the most effective factor to predict informed delivery choice type. Therefore, along with educational programs to promote awareness and attitude of young women about natural delivery, it is recommended to encourage and promote natural childbirth by specialists including obstetric and gynecologists by using legislation and monitoring.
    Keywords: Cesarean Section, Delivery, Behavioral intention
  • Dr Abdolah Khorami*, Dr Zohreh Sohrabi, Hourieh Ashrafi Pages 1062-1071
    Background and Aim
    Problem based, self-directed and small group learning is an educational approach in the most education programs of universities in the world. Students achieve to self-directed learning, acquire critical thinking skills and get to know with team work process. Unfortunately there is not valid and reliable scale to assess students’ individual performance in Iran. The aim of this study is assessing psychometric properties of nursing students’ individual performance scale in small group tutorials in the research methods class.
    Materials and Methods
    In this exploratory design study, with 120 nursing students sample size, students’ individual performance scale in small group tutorials was translated and adapted culturally. Then its content, face, criterion validity, internal consistency and interrater reliability were determined by 15 faculty members of Iran and Urmia Universities of Medical Sciences. Pearson correlation, alpha chronbach and Kapa coefficient were used to data analysis.
    Results
    Items 1, 2, 14, and 19 were corrected by experts in qualitative content validity method. Items number 5, 6, 8, and 19 had CVI ranging from 0/70 to 0/79 that were revised. The range of CVR scores was 0/60- 1. The criterion related validity coefficient was 0/78. The scale’s internal consistency reliability using alpha chronbach and interrater reliability were 0/83 and 0/88 respectively.
    Conclusion
    Iranian norm of students’ individual performance scale in small group tutorials with optimal psychometric properties can be used to assess nursing students’ individual performance in small group tutorials in nursing research course. Researchers and teachers can use this scale in all academic educations to assess students’ performance.
    Keywords: Psychometric properties, Individual performance, Student
  • Akbar Sofyani, Dr Hossein Habibzadeh*, Dr Hamidreza Khalkhali, Dr Hassan Aslanabadi, Nooshin Sanaei Pages 1071-1080
    Background and Aim
    Diabetes is a chronic disease with multiple complications due to the nature of the disease that requires continuous education. To the active participation of patients in the education process, group discussion plays an important role in improving the performance, quality of life and controlling the complications. The main aim of this education is enhancing patient’s self-management behaviors. This study aims was determining the effects of group discussion on self-management abilities in patients with diabetes type 2.
    Materials and Methods
    In this experimental study, 90 patients of Khoy Diabetes Center were selected and randomly divided into two groups. For the intervention group, self-management interventions were given in the form of group discussion in 8 sessions for three months. The control group received routine care and treatment. Data collection tools included demographic information and LIN self- management questionnaire. Data analysis was done by using SPSS version 16. Descriptive and inferential statistical analyses were performed.
    Results
    The independent t-test showed that after the group discussion, difference in the five components of the self-management was significant (p <001) between intervention and control groups.
    Conclusion
    A group discussion is an effective educational method to improve the self-management of patients with diabetes. Group discussions not only reduced the complications of diabetes, but also they enhanced overall health in this group of patients.
    Keywords: Discussion group, Self, management, Diabetes Type 2
  • Dr Nader Agakhani, Dr Alireza Nikoonejad* Pages 1081-1087
    Background and Aim
    Tramadol is an opioid analgesic drug that is used to reduce moderate to severe pain. By considering the side effect s of Diclofenac, its us age and associated toxicity have been increased recently. Determining the p revalence of tramadol toxicity can provide suitable information for managers in this field. T his research has been carried out based on by this purpose.
    Materials and Methods
    In this descriptive study which was conducted in Taleghani hospital, documents of all patients who referred the emergency ward with poisoning diagnosis were investigated during 1390.
    Result
    Prevalence of tramadol poisoning comparing to the other kinds of poisoning was 91.2% in men, and 65.5% in singles. Young people (aged 18 to 28) had the highest consumption of 68%. 17.5% of patients have take n other tablets with tramadol, 38.1% of them had symptoms of a seizure. 61.9% of patients were hospitalized for less than two days.
    Conclusion
    B y considering high prevalence of poisoning of tramadol especially among young people and its side effects on physical and mental health, providing facilit ies to enhanc e people’ information and education by health care providers is necessary, and it is highly recommended.
    Keywords: epidemiology, poisoning, tramadol
  • Mr Foad Rahimi, Mis Sohila Ahangarzade Rezaie*, Mr Rahim Bagaie, Mr Aram Fiezie Pages 1088-1093
    Background and Aims
    Medication errors are one of the most common causes of preventable health care Errors. Nursing personnel play an important role in patients care, and medication errors are serious threats for patient safety and nursing career. This study has been done in 2010 in order to evaluate nursing-related factors influencing medication error incidence in Sanandaj University of Medical Science University Hospitals.
    Materials and Methods
    This research is a descriptive analytical study in which 100 nurses participated. To collect the data, a two dimensional questionnaire was used. It included first demographic information (age, years of experience, and educational status) and second, questions about medication error in 5 compasses. The data were analyzed with SPSS software (version 16), Chi-square and descriptive tests.
    Results
    The results showed that all of the participants have committed medication error.19% of the nurses had 3 errors, 13%, 1 error. Most common medication errors were taking wrong patient, taking wrong drug, mal- prescription, errors in dose and time of the drugs.
    Conclusion
    Team work and nursing index (age, educations) are important factors in Medication errors, so to avoid the medication errors, special attention should be paid for the quality of team and organizational work.
    Keywords: Medication errors, nurses, d isclosure ingredients
  • Homeira Tahmasebi*, Hadi Darvishkhezri, Homeira Akbarzadeh, Niloofar Asghari Pages 1094-1103
    Background and Aim
    The aim of this study was comparison of Benson Relaxation and Aromatherapy on anxiety levels of patients experiencing coronary angiography.
    Materials and Methods
    This study was a quasi-experimental three groups clinical trial. Community search was patients with undergoing coronary angiography. This study was performed on 102 patients hospitalized for coronary angiography in S ari Fatemeh-Zahra hospital, Iran in 2013. They were selected based on purposive sampling and randomly divided to control(n=33), Benson Relaxation(n=34)and Aromatherapy(n=33) groups. Spielberger scale was used to measure the anxiety, and the data were analyzed by using descriptive and analytic statistics.
    Results
    After using Benson Relaxation and Aromatherapy, the anxiety level decreased significantly. The difference was significant (p < 0/05) between the mean numbers of Benson Relaxation and control groups, and between Aromatherapy and control groups. B ut the results showed no significant statistical difference between the Benson Relaxation and Aromatherapy groups after the intervention. The variables of systolic blood pressure, pulse rate and respiratory rate in the Aromas and Relaxation groups reduced significantly comparing to the control group.
    Conclusion
    According to finding of this study, using aromatherapy and relaxation before stressful situation s like diagnostic technics, could be used to keep anxiety level in normal range. F or de creasing anxiety, applying complementary methods are highly recommended.
    Keywords: Anxiety, Benson Relaxation, Aromatherapy, Vital Sign, Coronary angiography
  • Kimia Sahraian, Fatemeh Jafarzadeh, Seyedeh Leila Poursamar* Pages 1104-1109
    Background and Aims
    Nowadays infertility problem has become a social concern and is associated with numerous social and psychological problems. The aim of this study was to determine the relationship between social support and marital satisfaction among infertile women based on their infertility factor.
    Materials and Methods
    The sample group was 50 women with female infertility factor and 50 women with male infertility factor. The participants contacted upon their treatment course with Assisted Reproductive Technology (ART) in Mehr infertility clinic. ENRICH marital satisfaction questionnaire and Sarason social support questionnaire were used during this study. For data analysis beside descriptive statistic, T test, chi-squared (χ²) and Pearson’s correlation were used.
    Results
    Data analysis showed that women with female infertility factor received less social support comparing to the women with male infertility factor. Also the level of marital satisfaction in women with male infertility factor was more than women with female infertility factor (P<0/019). There is relationship between marital satisfaction and social support in infertile women.
    Conclusion
    The results showed there is a significant relationship between social support and marital satisfaction in infertile women. Also women based on their infertility factor have different attitude toward seeking social support.
    Keywords: female infertility factor, male infertility factor, marital satisfaction, social support
  • Maryam Behboodi, Dr Froozan Atashzadeh Shoorideh, Manigea Noorian, Sara Jambarsang, Dr Gamile Mohtashami Pages 1110-1118
    Background and Aim
    Nurses face high level of fatigue due to work environment and industrial life. Researchers are interested to investigate about fatigue and its effects on nurses. The aim of present study is assessing the effect of aerobic exercise (stretching exercise) on the fatigue severity of nurses working in NICU.
    Materials and Methods
    This is a single group before and after quasi -experimental research. Fifty nurses were selected from NICU in the hospitals affiliated to Mazandaran University of Medical Sciences. The instruments for data collection included: "Demographic questionnaire," "Fatigue Severity Scale", and "stretching exercises daily checklist record". Statistical analysis was performed using SPSS (version 20), and repeated measures analysis. Benferroni post hoc test was used to compare mean fatigue severity, and Turkey's post hoc test used for comparing mean intergroup fatigue severity.
    Results
    The n urses’ fatigue severity before exercise was 6.45. Mean percentage of fatigue decrease after four weeks exercise was 5.02%, and after 8 weeks it was 6.93%. The difference was significant statistically (p<0.05).
    Conclusion
    According to the finding, aerobic exercise (stretching exercise) decreases the nurses’ fatigue in NICUs. So it is proposed as a strategy for reduction of nurses’ fatigue severity in NICUs.
    Keywords: Aerobic Exercise, Stretching Exercise, Fatigue
  • Reza Eslami, Seyedeh Azam Sajadi*, Dr Zahra Farsi Pages 1119-1127
    Background and Aims
    Angiography is a stressful process for most patients. Physiological responses to stress, during of angiography, has the consequence of possibility of dysrhythmia, coronary artery spasm or rupture. T his study aimed to compare the effect of peer education, and orientation tour on the stress in patients undergoing coronary artery angiography.
    Materials and Methods
    In a quasi-experimental study in 2014, 177 patients referred to selected hospital of AJA University of Medical Sciences in Tehran, were recruited by convenience sampling and with a day gap among the three groups, peer education, orientation tours and controls (n = 59 per group) were randomized. Stress was measured in all patients on admission. In the department of angiography, patients were trained in peer and orientation tour group, by a peer person and the researcher, respectively. In the control group routine care was performed. In the next step, stress was measured two hours before angiography. Data collection tools were individual characteristics questionnaire and the standardized questionnaires on stress, anxiety and depression (DASS-21). Its validity and reliability was confirmed. The data were analyzed using SPSS version 21 software and Chi-square test, ANOVA, Kruskal-Wallis, Wilcoxon and Mann-whitney test.
    Results
    Before the intervention, stress scores among the three groups had no significant difference (P=0.52). Stress scores in peer group (from 8.92±3.57 to 5.34±3.40) and in orientation tour (from 9.61±3.41 to 5.37±3.72) significantly reduced (P=0/00), and in control group (from 8.98 ± 4.03 to 10.31±4.12) significantly increased (P=0.04). In the two groups of peer education and orientation tour, stress score s were not significantly different after the intervention(P=0.83).
    Conclusion
    Peer education and orientation tour reduced equally stress in patients undergoing coronary angiography. Therefore, use of any of these pedagogical approaches to fit the conditions and possibilities is recommended.
    Keywords: Coronary artery angiography, Orientation tour, Peer education, Stress
  • Dr Sousan Valizadeh, Dr Masoud Fallahi Khoshknab, Dr Easa Mohammadi, Dr Hossein Ebrahimi, Mohammad Arshadi Bostanabad* Pages 1128-1138
    Background and Aim
    Development of a successful career in the field of organization is an important factor. L ack of it has implications for health policy, organizational structure and its performance. This study aimed to describe nurse's experiences of barriers to organizational empowerment.
    Materials and Method
    A qualitative design using a conventional content analysis approach was applied for data gathering and analysis. In this study, 18 nurses, and nurse directors in North-west of Iran were recruited through purposive sampling. Semi-structured interviews were conducted to collect the data.
    Results
    The data analysis result s are catogorized in 2 main categories (personal factors and organizational structure) and six subcategories: Dignity and value, non-client focused tasks, insufficient self-confidence, inadequate organizational support, lack of up-to-date knowledge, and professional motivation.
    Conclusion
    The study showed barriers affecting the ability of nurses who are often hidden in the quantitative studies. It seems that by dispel ling these barriers, the quality of nursing abilities can be improve d.
    Keywords: Power, Nurses, Barriers
  • Dr Bahareh Aziznajad*, Rahimeh Pourheidar, Poran Soltani Pages 1139-1146
    Background and Aim
    This s tudy tries to investigate the relationship between mental health and internal factors among public health students in Urmia Medical Sciences University. Internal factors of the university are studied in three dimensions as cultural, educational and welfare factors.
    Materials and Methods
    The statistical population included all BSc. degree female students of Public Health faculty in Urmia Medical Sciences University. From 5 00 individuals, 220 students were chosen based on Morgan table and random sampling. The research method is descriptive – correlation al one. For data collection, two types of questionnaires on Goldberg general health and internal factors of university have been used. T heir reliabilities were estimated by Cronbach's alpha to be 0.84 and 0.82. Data analysis is performed by SPSS software, using descriptive and inferential statistics such as Pearson correlation and regression.
    Results
    The results show that between the quality of work life and optimized performance is a positive correlation (qua Fair pay with r=0.117), Safe working environment with r=0.119, Provid ing promotion opportunities with r= 0.279, and Social ties with r= 0.223 which are related to improvement of performance. Therefore, it is recommended to the administrators of the universities to pay more attention to the quality of employees working life in order to achieve optimal performance. The main findings include d that there are significant correlation between the cultural, educational and mental health among female students.
    Conclusion
    Also, results of the regression test show ed that only counseling facilities could estimate mental health, so administers should pay more attention to the cultural, educational and welfare factors.
    Keywords: Cultural factors_Welfare factors_Educational factors_Inte r nal factors in university_Mental Health